Kako zabaviti djecu na plaži?

Kako zabaviti djecu na plaži?


Izvor: news24.com

Piše: Antonia Klepić, mag.psych. 

Odlazak na plažu uzbudljiva je avantura za sve uzraste, a osobito za djecu. Ima nešto posebno u kombinaciji sunca, mora i pijeska što poziva na slobodnu igru i budi dječju maštu, čak i u nama odraslima. No, i na najuzbudljivijim mjestima nakon nekog vremena možemo čuti ono poznato “Mamaaaaa meni je doooosadno, šta da radim?”. 

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, u nastavku vam donosimo 10 ideja kako zabaviti djecu na plaži, kao i odgovor zašto je važno da se i mi odrasli uključimo u tu zabavu. 

Važnost zajedničkog druženja na plaži 

U našim ubrzanim životima, ispunjenim poslom i obavezama, često se ne stignemo opustiti i biti u potpunosti prisutni u trenutku. Druženje na plaži je zato prava prilika da stisnemo pauzu na ubrzani tempo i posvetimo se druženju s obitelji. 

Dok istražujemo obalu i savladavamo zajedničke izazove na plaži, učimo se navigirati i surađivati kao tim. Opuštena atmosfera nas potiče na komunikaciju i razvija osjećaj povezanosti s djecom. Bilo da se izležavamo na ručniku ili plutamo zajedno na luftiću, razgovori teku spontano i prirodno. A često se i sami začudimo što sve saznamo jedni o drugima kada pričamo u opuštenom okruženju bez žurbe.   

Druženje na plaži pruža nam i potrebnu pauzu od digitalnog svijeta. Isključivanjem sebe i djece od ekrana, aktivno se uključujemo u stvarni svijet oko nas. Bez stalnog ometanja tehnologije, okrećemo se zajedničkoj igri, druženju i razgovoru. 

Upravo iz tih trenutaka se rađaju one uspomene koje ćemo i mi, a i djeca najviše pamtiti. 

Izvor: istockphoto.com

Aktivnosti poput kupanja, ronjenja i kula u pijesku prva su pomisao na zabavu na plaži. No, sljedeće ideje mogu vam pomoći dodatno začiniti obiteljski dan na plaži i izbjeći potencijalnu dosadu.  

10 aktivnosti za zabavu na plaži:

1. Potraga za blagom

Svakom djetetu dajte pisani ili nacrtani popis s blagom i kanticu u koju će ga skupljati. Na popisu se mogu naći ostaci drva, školjke, kamenje, rakovi, nešto okruglo, nešto plavo, sunčane naočale i sl. Stavite tajmer na satu i neka potraga za blagom počne. Kada istekne vrijeme pozovite djecu i vidite koje stvari s popisa su uspjeli pronaći. Zajednički usporedite predmete i razgovarajte o tome gdje su ih pronašli i kako im je bilo u njihovoj potrazi.

2. Izradi svoj memory

Sakupite kamenčiće ili školjkice s plaže i ukrasite ih flomasterima tako da napravite parove za igranje memorija. Sad kada imate svoj originalni set, možete ga nositi u maloj vrećici na plažu i igrati memory na svom ručniku.

3. Kuglanje na plaži

Stare plastične boce napunite s malo pijeska ili vode da ih otežate. Boce postavite u V formaciju kao čunjeve za kuglanje. Prema uzrastu prilagodite početnu liniju s koje će svaki igrač bacati loptu i vaša mini kuglana je spremna.

Bonus ideja: Tko kaže da se na plaži ne može ponavljati i matematika?! Na svaku bocu napišite koliko bodova nosi ako je srušite. Tijekom igranja na papirić bilježite bodove iz svake runde, a dijete na kraju mora zbrojiti sve bodove i proglasiti pobjednika kuglanja. 

4. Izazov pamćenja

Sakupite na hrpu različite predmete s plaže poput kamenčića, školjki ili predmeta iz torbe. Odaberite nekoliko predmeta iz hrpe i rasporedite ih na vrh ručnika. Dijete ima minutu da zapamti što ste sve stavili na ručnik. Kad je minuta prošla prekrite stvari ručnikom, a dijete se mora sjetiti što se sve nalazi ispod njega.

5. Zmaj na plaži

Ako vam vjetar pomrsi planove za kupanje, iskoristite ga i izvedite svog zmaja na let po plaži. Neka dijete preuzme glavnu ulogu u sastavljanju i lansiranju zmaja u nebo. A zatim možete zajedno trčati i gledati kako se uzdiže i pleše na povjetarcu. Zmajevi se mogu kupiti u jeftinim trgovinama s igračkama, ali ih lako možete i napraviti s djecom prije odlaska na plažu. Koju god opciju odabrali zabava je zagarantirana.

Izvor: istockphoto.com

6. Ping pong utrka

Organizirajte utrku s lopticama za stolni tenis. Iskopajte u pijesku dva ista kanala, jedan do drugog. U svaki kanal ulijte malu količinu vode i ubacite lopticu za stolni tenis na početak. Zatim, na rukama i koljenima, otpuhnite ping pong lopticu niz kanal. Pobjeđuje onaj tko prvi dovede lopticu do kraja kanala.

7. Odbojka s ručnicima

Neka dijete primi jednu stranu ručnika, a vi drugu. U sredinu ručnika stavite loptu za plažu. Timskim radom zajedno zatežite ručnik kako biste odbili loptu što više u zrak, a zatim ju pokušate uhvatiti ponovno u ručnik. Brojite koliko puta zaredom možete baciti loptu prije nego što padne. 

Bonus ideja: ako vas ima više od troje, formirajte dva tima i pomoću dva ručnika si međusobno dobacujte loptu. Kada ste se uvježali možete krenuti igrati na bodove, tako da tim koji ne uspije uhvatiti loptu ručnikom gubi bod.

8. Nahrani morskog psa

U pijesku nacrtajte morskog psa s otvorenim ustima. Prema uzrastu odredite daljinu s koje će svatko bacati lopticu. Poredajte se na svoje linije i jedan po jedan pokušajte nahraniti morskog psa tako da mu ubacite lopticu u usta.

9. Izrada sunčanog sata

Izradom sunčanog sata vratite svoju djecu par stoljeća unatrag kada nisu postojali mobiteli da nam kažu koliko je sati. Prvo napravite krug pomoću kamenčića, školjki ili ga jednostavno nacrtajte prstom u pijesku. Zatim stavite štap uspravno u sredinu kruga i gledajte kako se sjena s protokom vremena pomiče. Zajedno s djecom učite brojati na sunčani sat i pogađajte koliko je sati.

10. Tko zadnji sruši dvorac

Svi volimo sudjelovati u izgradnji savršenog dvorca od pijeska. Čak se i mi odrasli ponekad zanesemo i preuzmemo graditeljsku akciju u svoje ruke. No kad se taj isti dvorac treba srušiti zna nastati mala drama tko će to napraviti. Ovu situaciju možete lako izbjeći igrom “tko zadnji sruši dvorac”. Nakon što je dvorac izgrađen, vadite naizmjenično male količine pijeska. Koji god igrač učini da se dvorac sruši, gubi igru. 

Bonus ideja: Na plažama koje imaju kamenčiće umjesto pijeska, izgradite što veći toranj od kamenčića. Kada ste to napravili, igrajte igru “tko zadnji sruši toranj” tako da naizmjence mičete jedan po jedan kamenčić, sve dok se toranj ne sruši.

 

Koju god aktivnost odabrali, zapamtimo da su zajedničko iskustvo i osjećaj povezanosti ono što čini te trenutke uistinu nezaboravnima. Neka nam druženje na plaži zato bude podsjetnik koliko je važno usporiti i cijeniti te male, ali bitne životne trenutke. 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.