Brak i obitelj

izvor: unsplash.com

“Najbolji način kako možete voljeti svoju djecu jest voljeti njihovu majku ili oca.”

– Gary Chapman

Brak i obitelj najvažnije su zadaće s kojima se susrećemo. Uskladiti posao, djecu, brak i obitelj ponekad se čini nemogućom misijom. Zašto je važno da ipak uravnotežimo ove elemente života? I koje posljedice naš bračni život može ostaviti na djecu?

Brak i obitelj kao izazovi današnjice

Čovjek nikad nije bio opterećeniji nego danas. Barem se tako čini. Prije se vrlo jasno znalo što je čija zadaća – muž odlazi u lov, žena kuha ručak. A djeca se igraju i ne smetaju. Danas je malo drugačije. Svaki član obitelji radi (gotovo) sve. Oba roditelja idu u lov. I kuhaju ručak. I igraju se s djecom.

Sve faktore koji “izvana” utječu na naš život nazivamo okolinskim faktorima. To su posao, škola, članovi obitelji, susjedi, četvrt u kojoj živimo… Najvažniji okolinski faktor za razvoj djece je brak roditelja. Podaci upućuju kako skladan brak s malo konflikta ima najbolje učinke na dijete. S druge strane, djeca koja odrastaju u lošem braku, punom svađe i vikanja, imaju narušen razvoj. Posebice onaj emocionalni.

Drugim riječima – kakav brak imamo, takav će i utjecati biti na dijete.

Pozitivni utjecaji braka

Brak i obitelj, odnosno ozračje u kojem dijete odrasta, mogu u odgoju napraviti “pola posla”. Djeca koja su odgajana u obitelji u kojoj vladaju uzajamno poštovanje, povezanost i povjerenje, visoko su na svim ljestvicama. U odrasloj su dobi pokazuju vrline samostalnosti i empatije, povezanost s roditeljima i dobro mentalno zdravlje.

Istraživanje kojeg su proveli hrvatski psiholozi dokazuje da brak ima direktan utjecaj i na djetetove ocjene. Kako to – pa brak je naš posao, a školska zadaća djetetov posao? Za djetetov školski uspjeh važni su međusobni odnosi roditelja. Ljubav između mame i tate, osjećaj da imaju zajedničke ciljeve. Odsutnost velikih, učestalih svađa i općenito sklad među roditeljima.

Formula ide nekako ovako:

skladni odnosi u braku = sretni mama i tata = kvalitetni roditeljski postupci = sretna i uspješna djeca

 

Zanimljiv je podatak da se kao najvažnija odrednica kvalitetnog roditeljstva pojavljuje očevo izražavanje zajedništva sa ženom. Najviše u rješavanju obiteljskih problema. Što to konkretno znači? Ako muž odgojne probleme shvaća kao zajedničku stvar, a ne kao “ženo, ajde ti to riješi” stvar, direktno utječe na djetetov napredak. Majka se ne osjeća preopterećeno, a dijete osjeća da je tata uključen u odgoj

izvor: littlemissdoitall.org

Angažiran, zainteresiran muž koji normalno prihvaća svoj dio obiteljske odgovornosti, utječe na emocionalnu sigurnost i zadovoljstvo žene. Dosljedno to potvrđuje hrvatski sociolog i psiholog Josip Obradović u svojim radovima. Koji je, inače, muškarac. I nečiji muž. Tako da ovo nije napad žena na muškarce, već znanstvena činjenica.

P. S. Pozovite i muža da pročita ovaj odlomak (i citat na samom početku bloga) jer #znanost.

Negativni utjecaji braka

Razvojni psiholozi sa Sveučilišta Notre Dame objašnjavaju kako agresivnost i učestale svađe između roditelja mogu biti razorne za djetetov razvoj. Djeca jako puno pozornosti pridaju tome kako se osjećaju njihovi roditelji. Iz toga zaključuju koliko je sigurna njihova okolina. I kako se i sami trebaju osjećati u svome domu.

Djeca su, za emocije, poput Geigerovih brojača. Znate, oni mali žuti uređaji koji mjere radioaktivnost nekog područja. Takva su djeca. Primaju sve signale iz okoline i daju nam “alarm” kada brojka pređe u opasnu zonu. 

Alarmi su različiti. Neka se djeca povlače. Postaju zabrinuta, nesigurna i anksiozna. Druga djeca reagiraju prema van. Agresijom, problematičnim ponašanjem doma i u školi. Neka djeca mogu razviti i psihosomatske simptome, poput bolova u trbuhu. Ili probleme sa spavanjem.

Znanstvenici sa Stanforda potvrđuju ove podatke. Dokazali su da djeca koja odrastaju u obiteljima s puno konflikata imaju više problema. Problema sa zdravljem, emocionalnih problema i problema u odnosima s drugima. Sve ih je to pratilo i u odrasloj dobi, za razliku od onih koji su dolazili iz skladnih obitelji. Takva djeca, odnosno sada već odrasli, nisu imali značajnih problema na navedenim područjima.

Brak i obitelj utječu na dobrobit djece i na kvalitetu njihovog života. Ne, ne naviknu se djeca na svađanje mame i tate. Da, i dalje znaju da se svađamo, čak i ako zatvorimo vrata sobe. Sve primijete i povežu. Djeca su iznimni istražitelji i analitičari. 

A mi otvorimo vrata sobe. Izađemo nakon svađe. I pretvaramo se da se ništa nije dogodilo. Na neki način, to je najgore. Kao supružnici, ne možemo riješiti svađu koju ne priznamo da smo imali. Mi znamo da se pretvaramo, djeca to znaju, ali ništa se ne rješava.

Što možemo učiniti?

Nije svaki konflikt razoran. Neki čak i koriste djeci. Možemo ih nazvati konstruktivni konflikti. Brak i obitelj prepuni su uspona, padova, stranputica, svađanja i mirenja. Vizualno možemo prikazati brak i obitelj kao blender pun voća. Sve leti na sve strane. Ne vidiš ništa što se događa. Ali konačni je produkt sladak.

Svađe koje se riješe u miru, dijalogom punim poštovanja, djeci su najbolji primjer. Vide na mami i tati kako se i sami trebaju ponašati. 

Uče upravljanje emocijama, upućivanje i primanje kritike. Vide kako oprostiti, kako se ispričati. Kako priznati pogrešku. Od nas uče kako biti autentični i iskreni, a pri tome ne povrijediti drugoga. Sve su to slatki produkti konstruktivnih konflikata.

 

Sukobi i nesuglasice posve su normalni za brak i obitelj. Ono što je ključno je kako im pristupamo. Ukoliko je riječ o čestim, agresivnim sukobima, posljedice za djecu mogu biti nepovratne. S druge strane, dobar odnos između mame i tate, roditelji koji se vole čak i dok se svađaju – djeci od kuće stvaraju dom.

Tražite edukacijski program za Vaše dijete koji Vam može pomoći u odgoju i doprinijeti sretnijoj atmosferi u obitelji? Prijavite se na Virtuoz program i izgradite vrline svog djeteta.

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.