izvor: thedanishway.com

Danski odgoj djece zainteresirao je roditelje diljem svijeta. UN svake godine izrađuje Svjetski izvještaj o zadovoljstvu naroda. Već godinama, Danska je na prvom mjestu. A danska djeca najsretnija su djeca na svijetu. Koja je tajna njihove sreće? Zašto je danski odgoj djece toliko poseban?

Danski odgoj djece

Danski odgoj djece svoju filozofiju predstavlja akronimom P.A.R.E.N.T. (eng. roditelj). Svako slovo predstavlja jedno od načela kojega se drže.

P (play) – Igra: Igra je najvažnije načelo. Slobodna igra stvara sretniju i otporniju djecu. U konačnici, prilagođenije odrasle ljude.

A (authenticity) – Autentičnost: Iskrenost roditelja potiče razvoj zdrave slike o sebi. Iskrenost i umjerenost u pohvalama vodi prema samosvijesti djeteta i zdravoj samokritičnosti.

R (reframing) – Preoblikovanje: svaki roditelj u odgoj donosi nešto iz svoje prošlosti. Načine na koji smo i sami odgajani. Ako ti načini nisu dobri za djecu, potrebno ih je preoblikovati.

E (empathy) – Empatija: Podučavanje djece empatiji jedna je od najvažnijih životnih vještina. Omogućuje bolje razumijevanje drugih, ali i samih sebe.

N (no ultimatums) – Bez ultimatuma: Odgoj treba biti demokratski i pun poštovanja. Ne borba za moć i ucjenjivanje djece.

T (togetherness) – Zajedništvo: Snažna povezanost u obitelji neizostavna je za sreću. To je i važan dar kojeg prenosimo djeci, u nadi da će i oni imati povezanu obitelj jednog dana. O povezujućem smo roditeljstvu pisali ovdje.

 

Važnost igre

Sva su načela važna, ali na igru se trebamo prvo usredotočiti. S razlogom je i na prvom mjestu u akronimu. Istraživanja su potvrdila da postoji izravna povezanost između igre i sposobnosti nošenja s problemima. 

Drugim riječima – što su se djeca više igrala, bolje su se nosila s problemima. Kroz igru su postajala bolja u društvenim vještinama i uključivanju u odnose s vršnjacima.

Igra tijekom djetinjstva uči mozak kako bolje odgovoriti na stres. Putevi u mozgu koji su aktivni za vrijeme igre, aktivni su i u situacijama stresa i straha. Igra je zabavna, ali i izazovna. Stavlja pred djecu nepoznate ljude i nepredvidljive situacije. Moraju se izboriti za sebe, za igračke koje žele. Dogovarati i pregovarati s drugom djecom. Sami se ustati nakon pada, pobijediti strah na visokim toboganima. Pa nije igranje šala!

 

izvor: istockphoto.com

Načela danske igre

Danski odgoj djece jako naglašavaju igru. Djecu je potrebno pustiti da se igraju što duže i što više. Ne čudi, stoga, da je u Danskoj donedavno bio zabranjen polazak u školu prije 8. godine. Danas djeca smiju krenuti ranije, no do 10. godine škola traje do podne. Nakon toga, imaju vremena za slobodnu igru. Bez strukture, zadataka i ograničenja.

Pet je ključnih točaka za sretnu i slobodnu igru:

1. Isključite sve ekrane

Isključite televizore, mobitele i sve elektroničke uređaje. Ne samo da sputavaju igru, već su i štetni za razvoj. Nacionalni institut za zdravlje u SAD-u istraživanjem je dokazao kako djeca koja provode više od dva sata dnevno pred ekranima imaju loše verbalne sposobnosti. Također su lošija u kritičkom razmišljanju i rješavanju problema.

Neka dijete bude usredotočeno na igranje. Bez distrakcija.

2. Stvorite poticajno okruženje

Istraživanja pokazuju kako senzorno poticajna igra potiče brži rast mozga. To znači koristiti materijale koji pobuđuju osjetila – vid, sluh, opip… Primjerice, hrapavo kamenje, crno-bijele slike, rižu u plastičnoj posudi koja može zveckati. S razlogom su predmeti iz kućanstva i prirode djeci najzanimljivije igračke.

3. Pustite slobodno stvaranje i istraživanje

Dječji se mozak razvija kada se djeca prepuste kreativnom stvaranju. Zato djeci ne trebamo pokazivati kako da se s nečim igraju, već ih pustiti da otkriju sami.
Potrebno je omogućiti i što više igranja u prirodi. Šume, parkovi, plaže idealna su mjesta za slobodu i istraživanje.

4. Omogućite igranje s djecom različitih uzrasta

Igranje s djecom različite dobi omogućuje da prirodno dosegnu sljedeću razinu razvoja. Međusobnim učenjem. Uče voditi igru, surađivati sa starijima. Sudjelovati ili odbiti sudjelovati. Time vježbaju vrlinu samokontrole i pregovaračke sposobnosti.

5. Pustite ih da se igraju sami

Djeci ne trebaju igre koje im osmišljavaju odrasli. Toliko smo opterećeni organiziranim aktivnostima, da ponekad zaboravljamo važnost opuštenog igranja. Nasamo. Igranje nasamo jako je važno za djecu. Igrajući se sami obrađuju nova iskustva. Svađe, strahove, događaje iz svakidašnjeg života. Kroz maštu, upotrebljavanje različitih glasova i glumu.

Kroz nekoliko osnovnih principa, danski odgoj djece stvara otpornu, emocionalno sigurnu, sretnu djecu. U odgoju je, tvrde, najvažnije ono što djeci dolazi prirodno – igra. 

Tražite edukacijski program za Vaše dijete koji Vam može pomoći u odgoju i izgraditi djetetov cjeloviti karakter? Prijavite se na Virtuoz program i izgradite vrline svog djeteta.

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.