helikopter roditeljstvo

helikopter roditeljstvo


izvor: verywellfamily.com

Helikopter roditeljstvo jedan je od modernih stilova odgoja. Temelji se na pretjeranoj zaštiti i kontroli djeteta. Kako prepoznati jesmo li helikopter roditelj? I koje posljedice helikopter roditeljstvo može ostaviti na dijete? Odgovor na ova pitanja saznajte u nastavku.

Helikopter roditelji

Helikopter roditeljstvo neformalni je naziv zaštitnički nastrojenih roditelja. Potreba da štitimo djecu nam je urođena. Evolucijski usađena u nas. Nekoć je to bilo motivirano potrebom za preživljavanjem, očuvanjem vrste i radne snage. Danas su razlozi zašto štitimo djecu daleko drugačiji. Štitimo ih radi ljubavi, ne preživljavanja.

Kod helikopter roditelja, svega ima puno. Puno ljubavi, puno kontrole, puno brige, puno zabrana, puno stresa. Jedino čega nema puno je davanja slobode djetetu. Razvojni psiholozi potvrđuju da je autonomija djeci nužna za razvoj samokontrole, kritičkog razmišljanja i samopouzdanja

Pojavila se čak i novija verzija helikopter roditelja. To su takozvani “roditelji kosilice”. Iako je naziv smiješan, zorno prikazuje što takvi roditelji čine. Kose sve što se nađe na djetetovom putu. Svaku prepreku maknu. Svaki put utabaju. Sve životne situacije olakšavaju do maksimuma.

Neki znakovi da možda “helikopteriramo” oko djeteta su:

  • stalno nadziremo dijete, čak i ako nije u opasnoj situaciji (primjerice, igra se s puzzlama u sobi)
  • biramo sve u vezi djetetova života, čak i stvari koje su potpuno nebitne (recimo, hoće li u park nositi plavu ili žutu majicu)
  • slijedimo dijete na igralištu
  • izvršavamo školske (ili bilo kakve druge) obveze umjesto djeteta
  • stalno govorimo nekakve upute djetetu, bez obzira gdje smo (Pazi! Gledaj! Hodaj! Stani!)
  • donosimo važne izbore umjesto djeteta bez uvažavanja njegova mišljenja, poput biranja izvanškolske aktivnosti

Iako proizlazi iz ljubavi, živjeti ovako je zaista zamorno. Kako za nas, tako i za dijete. Gdje je tu prostor za zabavu? Gdje je prostor za pogreške? Ako ne omogućimo djetetu da padne i pogriješi, uskraćujemo mu jednu od najvažnijih životnih vještina. Krademo mu priliku da uči rješavati probleme i nositi se s neuspjehom. Ne odgajamo ga za stvarni svijet. Osim ako planiramo da u našem helikopteru živi zauvijek.

Posljedice koje ostavlja helikopter roditeljstvo

Prekomjerno zaštićivanje djece značajno utječe na djetetov psihički razvoj. Istraživanje objavljeno u časopisu kliničke psihologije to je dokazalo. Posljedice koje helikopter roditeljstvo ostavlja na mlađu djecu su anksioznost, depresivnost, povlačenje i nesigurnost u sebe.

Djeca, također, imaju lošije socijalne i emocionalne vještine. Što i ne čudi, budući da su se sve teške situacije i sukobi rješavali umjesto njih. Nije im dana prilika da se bore za sebe. S time je povezana i niska tolerancija na frustraciju. Drugim riječima, malo im je potrebno da ih se razljuti. U situacijama kada im nije sve servirano točno po njihovom i kada ne mogu sve dobiti s lakoćom – raspad sistema. Najjednostavnije, to su razmažena djeca.

Kod nešto starije djece, uočen je velik nedostatak samostalnosti, ovisnost o drugima i narušeno mentalno zdravlje. U odrasloj dobi, djeca helikopter roditelja mogu postati vrlo egoistična. Imaju osjećaj povlaštenosti jer su navikli da cijeli život netko skače oko njih. Doslovno. Žive s uvjerenjem da to tako treba biti. I da drugi sve trebaju raditi umjesto njih. 

Najvažnija je posljedica na razvoj mozga. Djetetov se mozak razvija činjenjem. Tek kada nešto samostalno napravi puno puta, ta se informacija usađuje u dugoročno pamćenje. Ako nešto radimo umjesto djeteta, dijete to neće naučiti. S vremenom, mozak postaje lijen. Kao i svaki drugi mišić. Do sedme godine života mozak se razvija brzinom kakvom više nikad neće. Stvarno je šteta te godine djetetova potencijala potratiti tako da sve radimo umjesto njih. Da ih prisiljavamo na bespomoćnost. A oni su sve, samo ne bespomoćni.

helikopter roditeljiizvor: meduim.com

Kako pobijediti sebe

Okej, utvrdili smo da smo helikopter roditelji. Naučili smo i koje posljedice može ostaviti na dijete. Što sad? Znamo da savjeti poput: “Pa jednostavno nemoj previše štititi dijete” ne pomažu uopće. Tako da donosimo tri konkretna načina kako da prizemljimo svoje helikoptere i damo djeci slobode:

1. Dječji pametni satovi

Ne zagovoramo kupovinu djeci mobitela čim krenu u školu. No neku vrstu nadzora moramo imati. Dječji pametni satovi su odlično rješenje. Djeca mogu primati pozive od brojeva koje mi odobrimo, nazvati nas i napisati poruku. Super opcija ako se dogodi da malo kasne iz škole ili žele ostati s prijateljima u parkiću. A i nama dosta olakšava život. Ovako ne moramo zvati GSS svaki puta kada dijete kasni više od 3 minute.

2. Ne govorimo u “mi” licu

Autor Jesper Juul govori o fenomenu koji se zadnjih godina događa između roditelja i djece. Tvrdi da roditelji formiraju simbiozu sa djecom. Doživljavaju se kao jedno. Što dijete osjeća, osjeća i roditelj. Mi moramo napisati zadaću. Mi moramo pospremiti sobu. Mi moramo na trening popodne. Ne – sve to mora dijete. Ne mi.

Ako probamo izbjegavati ovaj način govora, to može psihički olakšati odvajanje od djeteta. Da razdvojimo njihov identitet od našeg. Pa tako sljedeći puta, jasno razgraničimo što treba učiniti dijete, a što ja.

3. Dogovorimo pravila

Nekako se uvijek dovedemo do zaključka da su djeca pametnija nego što mislimo. Ali kad stvarno jesu. Oni kuže koliko se brinemo oko njih. Razumiju da imamo potrebu štititi ih od svega. Stoga je korisno za obje strane da se dogovore pravila

Primjerice, ako dijete kasni više od 10 minuta, onda ga zovemo. Možemo ga zvati u razmacima od 5 minuta. Ako nakon pola sata ne dođe doma, možemo ga ići tražiti. Ova pravila dobre su granice i za nas same. Imamo se za što uhvatiti kada nas uhvati potreba za pretjeranom kontrolom.

 

Helikopter roditeljstvo stil je roditeljstva u kojemu pretjerano štitimo djecu. Potreba za tim je normalna kod svih roditelja. No ukoliko se ne ograničimo u toj zaštiti, možemo ozbiljno naštetiti dječjem razvoju. Anksioznost, manjak socijalnih vještina i egoizam usko su vezani uz helikopter roditeljstvo. Nužno je da svoje pretjerane roditeljske nagone stavimo pod “ručnu”. Jer ljubav može ponekad biti previše. A dobre namjere nisu uvijek dobra ideja.

Tražite edukacijski program za Vaše dijete koji Vam može pomoći u razvoju djetetove samostalnosti i otpornosti? Prijavite se na Virtuoz program i izgradite vrline svog djeteta.

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.