Čitanjeprekoljeta

Čitanjeprekoljeta


izvor: pbs.org/parents

Piše: mag.psych.Antonia Klepić

 

Bilo da smo kod kuće ili na plaži, ljetni vrući dani idealni su za opuštanje u hladovini uz dobru knjigu. Ne samo za odrasle već i za djecu. No, što kada djeca knjige vežu samo uz školu i ne žele čuti za njih preko ljeta? Zašto je čitanje preko ljeta uopće važno i na koje načine ga potaknuti kod djece? 

Odgovore saznajte u nastavku.

Zašto je važno čitati preko ljeta?

Otkucavaju zadnji školski sati. Ljetni praznici samo što nisu počeli, a djeca jedva čekaju dugi period dobro zasluženog odmor od zadaća, učenja i obaveza. Ljetni praznici predstavljaju dječji period slobode za uživanje u najdražim aktivnostima. Ali mogu značiti i stanku u učenju i padu vještina koje je su djeca usvojila tijekom godine. 

Osim pada u znanju iz pojedinih predmeta, istraživanja pokazuju da preko ljeta dolazi do velikog pada u vještini čitanja. To je veliki problem za djecu.

Čitanje je ključna vještina za učenje i usvajanje znanja u svim područjima dječjeg života. Njime djeca ne povećavaju samo svoj rječnik, nego ulaze u druge svjetove, razvijaju kritičko mišljenje, empatiju, kreativnost i koncentraciju. Ukratko, razvijaju sve vrline koje će im biti potrebne za snalaženje u idućim školskim i životnim izazovima. Zbog toga je vrlo važno poticati djecu na čitanje, čak i preko praznika.

Kao roditelji često ne želimo sputavati dječju slobodu i gnjaviti ih u ljetnom periodu. Ipak, čitanje tijekom ljeta ne treba biti gnjavaža i obaveza. Ono je prilika da se djeca odmaknu od povezivanja čitanja samo s lektirama i školom. Nečim što se mora i što im nije zabavno. 

Ljeto je zato odlično vrijeme da djeca upoznaju čitanje kroz njima interesantne i zabavne teme. Da probude u sebi male strastvene čitače. Ljubav prema čitanju ne razvija se sama od sebe. Tu nastupamo mi odrasli da kroz različite načine potičemo djecu na čitanje.

izvor: freepik.com

Bilo da dijete tek usvaja prve riječi ili već zna čitati, sljedeći savjeti mogu nam pomoći u razvijanju navike čitanja:

6 načina kako potaknuti djecu na ljetno čitanje:

1. Krenuti malim, ali zanimljivim koracima

Ljeto je vrijeme za zabavu i opuštanje. Upravo takve trebaju biti i  knjige koje djeca tada čitaju. No, svako dijete ima svoj pojam zanimljivog. I dok će neka djeca gutati knjige različitih tema i dužina, neka će možda odustati čim vide preveliki broj stranica.  

Zato je ponekad potrebno ići malim, ali zanimljivim koracima. Razmisliti što dijete trenutno najviše interesira. Jesu li to neke životinje, prastari dinosauri ili izmišljeni svjetovi.  

A kad otkrijemo dobitnu temu, krećemo u potragu za časopisima, stripovima i kraćim knjigama koje ćemo ponuditi djeci.   

2. Napraviti rutinu ljetnog čitanja 

Cilj nam je da čitanje postane jedna od onih rutina koje radimo svakodnevno. Poput odlaska u park, na plažu ili pranja zubi. 

Kako bi to postigli, moramo odrediti vrijeme u danu posvećeno samo čitanju. To ne treba biti dugi period. I kvalitetnih 15 do 20 minuta nakon ručka ili prije odlaska na spavanje sasvim je dovoljno za početak. 

Važno je samo da smo dosljedni i da nam je pažnja u potpunosti na čitanju. To znači da stavljamo sa strane mobitele, isključimo TV i druge ometalice. 

Uz vrijeme, bitno je odrediti i ugodno mjesto za čitanje. Bilo da je riječ o ručniku na plaži, dekici u dvorištu ili mekanom kauču, najvažnije je da se dijete osjeća ugodno i da se želi ponovno vratiti na to mjesto. 

3. Čitati zajedno i naglas

Za većinu djece prvi doticaj s knjigom je slušanje mame i tate dok im čitaju. Ovo zajedničko čitanje ne samo da potiče učenje i izgovor riječi, već stvara i osjećaje topline, povezanosti i sigurnosti

Djeca te osjećaje ugode vežu uz knjigu i tako se u njima budi daljnja želja za čitanjem.

Uz čitanje naglas, važno je i pokazati interes za ono što djeca čitaju. To najbolje radimo tako da i sami proletimo kroz priču i postavljanjem potpitanja iskazujemo zanimanje.  Pitanjima poput, “Što bi ti učinio da si na mjestu tog lika?, “Koji lik ti je najsličniji i zašto?” ili “Kada  bi mogao birati kraj, što bi promijenio?”, razvijamo kod djece kritičko mišljenje, izražavanje i kreativnost. 

4. Pokazati svojim primjerom

Često na plažama vidimo da mame i tate koji imaju knjigu u ruci, pored sebe imaju i djecu koja čitaju. Mi smo prvi modeli svojoj djeci oko svega, pa tako i oko čitanja. 

Kada redovito čitamo šaljemo djeci snažnu poruku da su knjige bitne i da se za njih isplati odvojiti vrijeme. 

Često i sami zbog drugih obaveza teško odvojimo vrijeme za čitanje. No, upravo je ljeto pravo vrijeme kada se možemo opustiti i aktivirati naviku čitanja.   

5. Neka se svaka riječ računa

Od kuhinjskih recepata i omota na pahuljicama, do časopisa i uličnih znakova, čitanje ne mora biti samo rezervirano za knjige. Ako dijete ne pokazuje veliki interes za priče, možemo povezati čitanje uz druge aktivnosti. Samo trebamo biti malo domišljati i iskoristiti to u svakoj mogućoj prilici. 

Primjerice, dijete nam može biti glavni čitač pravila društvenih igara ili novih recepata dok kuhamo. Na putovanju može biti zadužen za čitanje karata, znakova i istraživanje novih mjesta koja ćemo posjetiti. 

6. Odvojiti vrijeme za posjete knjižnici

Neka knjižnica djeci postane redovita postaja tijekom ljetnih dana, a ne samo mjesto gdje je lektira. Čestim odlaskom u knjižnicu, dijete stvara osjećaj poznatosti i povezanosti s knjigama i knjižnicom izvan školskih potreba. 

Korisno je u rutinu ljetnog čitanja ubaciti i određeni dan u tjednu kada imamo zajednički odlazak do knjižnice. Ako dijete nema ideju što bi čitalo, neka krene u potragu po knjižnici. Uz savjete knjižničara sigurno će pronaći nešto što ga zanima. Cilj je da iz knjižnice izađemo s barem jednom slikovnicom, knjigom ili stripom. 

Za kraj, 

Imajmo na umu da dobrobiti čitanja sežu daleko izvan okvira ljetnih mjeseci. Razvijanjem ljubavi prema čitanju kod djece, opremamo ih moćnim alatom koji će ih služiti cijeli život. Čitanje otvara vrata znanju, širi njihove vidike i njeguje doživotnu znatiželju za učenjem. Zato iskoristimo priliku ovog ljeta da kod djece pobudimo i razvijamo naviku čitanja. 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.