Pozitivne osobine


Izvor: istockphoto.com

Piše: Tina Primorac, trenerica komunikacije

Svi smo se mi rodili jedinstveni i neponovljivi, a u sebi nosimo klicu koja ima potencijal razviti se u plodonosno stablo. Prava se umjetnost krije u otkrivanju puta koji će nas dovesti do sretnog i ispunjenog života.

Pozitivne osobine djeteta svojevrstan su vodič koji trebamo proučavati i poticati kako bi vlastito dijete usmjerili prema izgradnji života koji će voljeti živjeti.

Uloga roditelja – svjetlo na putu

Jeste li znali da je prihvaćanje djeteta upravo onakvim kakvo jest temelj za izgradnju njegove otpornosti (dr. sc. Robert Brooks, dr. sc. Sam Goldstein, Otporna djeca).

Prihvaćajući svoje dijete u svoj njegovoj raskoši udaramo temelj izgradnji njegovog zdravog samopouzdanju. A samopouzdanje će djetetu biti prijeko potrebno u avanturi zvanoj život.

Imajući tu činjenicu u vidu, znamo da kao roditelji na ramenima nosimo veliku odgovornost. Možemo biti oni koji će svom djetetu objasniti kako da pronađe put koji će ga usrećiti ili možemo biti njegova prepreka i otegotna okolnost.

Kad pomislimo na pozitivne osobine djeteta, možda nam nije jasno kako se možemo naći u poziciji u kojoj ne potičemo rast i razvoj tih osobina. Ali…

 • Što ako pozitivne osobine djeteta ne vidimo kao pozitivne?
 • Što ako nam se ne sviđaju urođene snage koje naše dijete posjeduje?
 • Što ako na temperament djeteta ili neki njegov talent gledamo kao na nešto što treba mijenjati i suzbijati?
 • Što ako smo odgajani u obitelji koja nas nije prihvaćala onakvima kakvi jesmo?
 • Što ako su neke naše pozitivne osobine i talenti bili odbacivani kao nepoželjni?
 • Što ako naši roditelji nisu prihvaćali naš temperament?

Da bismo djetetu bili svjetlo na putu trebamo proširiti svoje vidike. Da bismo djetetu pomogli da raširi svoja krila trebamo se odmaknuti od vlastitih želja i očekivanja te pogledati širu sliku. 

U svojoj knjizi Otporna djeca, Brooks i Goldstein savjetuju četiri koraka koja će nam pomoći u potpunom prihvaćanju naše djece:

1. Učite.

Autori savjetuju da upoznajemo temperamente i njihove razlike te to znanje koristimo u vlastitim metodama odgoja. Kao roditelji smo pozvani učiti i prepoznavati jedinstvene, urođene osobine naše djece.

Kako bismo odgajali zadovoljno dijete trebamo biti svjesni njegovih mogućnosti, inače ćemo djecu tjerati da budu ono što nisu sposobni biti ili da čine ono za što nemaju kapaciteta. Ne prihvatimo li svoju djecu, ranjavat ćemo i njih i sebe.

2. Procijenite svoj način razmišljanja.

Svi mi očekujemo kako ćemo na svijet donijeti dijete s kojim ćemo se potpuno razumjeti. Dijelit ćemo iste interese i voljeti iste stvari, a onda se dogodi potpuno suprotno. Jedna racionalna mama u rukama drži apstraktnog umjetnika ili jedan povučeni, misaoni tata pred sobom gleda otvorenu i komunikativnu djevojčicu koja nikada ne prestaje s pitanjima.

Autori knjige nas pozivaju da promislimo o čemu smo sanjali prije djece. Kako smo zamišljali vlastito ponašanje prema djeci? I kako smo zamišljali da će se naša djeca ponašati, kakva će biti?

Kad ove stvari stavimo na papir možemo pogledati podudaraju li se naša očekivanja s realnošću koju smo zatekli. Te na koji se način odnosimo prema tome da stvari nisu ispale onako kako smo zamišljali (što osjećamo, jesmo li ljuti, tužni, razočarani, ogorčeni).

3. Poduzmite potrebne prilagodbe.

Ako smo u prethodnom koraku spoznali da su naša očekivanja uvelike pala u vodu, vrijeme je da ta očekivanja preoblikujemo. Autori navode kako pokretači promjena uvijek moramo biti mi roditelji, a očekivanja trebamo prilagoditi onome što smo saznali o vlastitom djetetu.

Ako smo zamišljali da će dijete biti vrhunski sportaš, a dobili smo ono koje vrijeme provodi čitajući romane, mi smo ti koji trebamo odustati od svog nerealnog očekivanja kako naš odnos s djetetom ne bi bio obilježen ljutnjom i razočarenjem.

4. Počnite s procesom suradnje.

U ovom nam koraku autori savjetuju da surađujemo sa svojom djecom kako bi naučila koristiti vlastite potencijale i dosezala ciljeve koji su u skladu s njima i njihovim mogućnostima.

Izvor:  istockphoto.com

Pozitivne osobine djeteta – kako ih prepoznati

Da bismo prepoznali ono što našoj djeci prirodno leži možemo proučavati njihove interese od najranije dobi:

 • Kojim aktivnostima se vole baviti?
 • O čemu vole govoriti?
 • Što često okupira njihovu pažnju?
 • U čemu posebno uživaju?

Mnogi će se interesi s vremenom mijenjati dok će neki ostati tu kao signal da se radi o talentu koji je potrebno razvijati kako bi procvjetao. 

Svi mi pa tako i naša djeca imamo popis aktivnosti koje nas pune energijom i onih koje nas prazne.

Želimo li da naša djeca žive ispunjen život potrebno ih je usmjeravati prema aktivnostima koje im leže i u kojima istinski pronalaze sebe. A da bismo u njima prepoznali potencijale, trebamo dobro otvoriti svoje oči.

Nedavno sam održala predavanje u jednoj osnovnoj školi gdje sam s djecom govorila o talentima. Kad spomenemo tu riječ, svi se okrenu onim najvidljivijim talentima: sportu, crtanju, glazbi i uspjehu u školi.

Upravo sam zato klince pitala ima li među njima nekih manje vidljivih talenata:

 • klinci sa super idejama
 • klinci koji stalno premještaju namještaj po kući
 • klinci koji imaju razumijevanja i toplu riječ za prijatelje
 • klinci koji organiziraju neko događanje
 • klinci koji su znatiželjni
 • klinci koji uočavaju detalje
 • klinci koji lako sklapaju prijateljstva
 • klinci koji duboko promišljaju
 • (ovdje možete dodati osobitosti vlastitog djeteta)

Popis može biti jako dug i važno je da rastegnemo svoje poimanje talenata i prepoznamo mogućnosti čak i tamo gdje nisu odmah vidljive. Time ćemo i djetetu otvoriti oči da u sebi ugleda potencijal koji vrijedi razvijati.

A kada im otkrijemo dubine i širine njihove osobnosti, bit će ih potrebno usmjeravati u razvoj vrlina. Vrline će im pomoći u dosljednoj i ustrajnoj izgradnji kvalitetnog i smislenog života.

Ako želite kod svog školarca izgrađivati njegove pozitivne osobine dok istodobno razvija vrline poput empatije, suradnje i ljubaznosti – imate sreće! Ostalo je još samo par slobodnih mjesta u Virtuoz akademiji za školski uzrast, stoga požurite i prijavite se već danas!

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.