izvor: Bebimil.hr

Piše: Ivana Vid Vargić, mag.psych.

Kada govorimo o dječjem razvoju, odnosno periodu u kojem dijete naraste, usvoji novu vještinu ili se ponaša na drugačiji način, često čujemo da su to zapravo ”skokovi u razvoju”. 

Znamo li što točno oni podrazumijevaju i na što se odnose? Prvo nam padne na pamet neraspoloženo i zahtjevno dijete koje u tim trenucima poljulja naše samopouzdanje. No, je li baš sve tako crno?

Što su skokovi u razvoju? 

Skokovi u razvoju objašnjavaju se kao periodi naglog rasta i razvoja. Omogućavaju djetetu usvajanje novih informacija i stjecanje novih tjelesnih i mentalnih vještinaSkokovi u razvoju prisutni su prvih 20 mjeseci djetetova života. Njih 10 sva djeca dožive u istom periodu, uz tjedan ili dva mogućih odstupanja. 

Najčešće se javljaju u razdoblju: 

  • 10 dana 
  • 3 tjedana
  • 6 tjedana
  • 10 tjedana
  • 3 mjeseca
  • 5 mjeseci
  • 7 mjeseci
  • 9 mjeseci
  • 11 mjeseci
  • 14 mjeseci

Mogu potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Dijete može promijeniti navike hranjenja i spavanja. Češće plakati i biti psihomotorno aktivnije.  Skokovi u razvoju mogu nam donijeti neugodna iskustva. Plač, neprospavane noći i traženje više pažnje. S druge strane, donose nam i veće zbližavanje s djetetom. Prepoznavanje djetetovih potreba i stjecanje novih roditeljskih vještina

 

Zašto nastaju skokovi u razvoju? 

Rast i razvoj djeteta nije uvijek pravocrtan. Događaju se promjene. Odstupanja od normale. Svima nam dobro znani skokovi u razvoju. U razdobljima skokova, događaju se intenzivne promjene. Usvajanje novih pokreta i obrazaca ponašanjaDijete doživljava nagle promjene velikom brzinom. Kao i za nas, svaka nagla promjena je djetetu stresna. Kako dijete raste i napreduje, u živčanom sustavu mozga stvaraju se nove neuronske veze. Zahvaljujući tim vezama, dijete na novi način počinje doživljavati svijet. 

Skokovi u razvoju događaju se na tjelesnoj i mentalnoj razini. Dijete fizički raste, dobiva veću kontrolu nad svojim tijelom. To možemo vidjeti golim okom – primjećujemo da odjednom više ne stane u robicu u koju je prekjučer stalo. Ali velike se promjene događaju i tamo gdje ne možemo vidjeti što se događa – u djetetovoj glavi

Dijete je došlo u jedan sasvim novi svijet kojeg pokušava usvojiti. Pokušava to u čim kraćem roku, kako bi se što bolje prilagodilo na nove uvjete života. Naša je uloga pomoći djetetu da osjeti toplinu i sigurnost u tom procesu. Da stvori privrženostTo nam zvuči logično. Čak i prirodno. Ali je i jako izazovno. Kako za nas, tako i za dijete.

izvor: Pitajmamu.hr

Kako (si) možemo pomoći?

Skokovi u razvoju ne moraju nužno biti razdoblje bure i oluja. Mogu biti i razdoblje u kojem ćemo provesti više vremena sa svojim djetetom i bolje ga upoznatiDonosimo nekoliko savjeta kako prebroditi razdoblja kad se skokovi u razvoju dogode:

1. Zadovoljimo djetetove fiziološke potrebe

Češće hranimo svoje dijete. Pokušajmo nuditi hranu u kraćim vremenskim intervalima. Djetetu je za rast i napredak potrebna energijaUz hranu, bitno je osigurati i dovoljnu količinu sna. Do prve godine života dijete najviše spava. Podloga spavanja je zapravo evolucijska. Mozak tijekom sna organizira informacije dobivene tijekom dana. Podržava rast i imunološki sustav. Također, poboljšava emocionalnu regulaciju.

2. Informirajmo se o fazama razvoja djeteta

Informiranost smanjuje našu zbunjenost i povećava kompetentnost. Razumjet ćemo zašto dijete mijenja ponašanje i upoznat ćemo što se događa u pojedinoj razvojnoj fazi. To je proces koji nam povećava samopouzdanje. Uz to, možemo sigurnije i brže reagirati na djetetove potrebe. Znanje je vrijedan alat koji nam pomaže u borbi sa strahovima i novim situacijama. 

Naravno, informirati se treba na pravim izvorima. Koliko god je razmjena iskustava s drugim roditeljima korisna, klonimo se foruma i stranica koje nam mogu dati netočne informacije.

3. Obratimo pažnju na svoje dijete 

Mazimo ga. Tražimo kontakt očima. Pjevušimo mu. Nježno ga ljuljajmo u naručju, vozimo ga u kolicima. Ne zaboravimo ostvariti kontakt ”koža na kožu”Ti mehanizmi smiruju središnji živčani sustav djeteta i usklađuju srčane ritmove. A nisu ni nama na odmet. I ne – nipošto tako ne možemo razmaziti svoje dijete. Ono nas treba! 

izvor: unsplash.com

4. Osigurajmo djetetu prostor za istraživanje i eksperimentiranje 

Skokovi u razvoju omogućuju djetetu da postaje sve samostalnije. Dajmo mu mogućnosti za to. Kada dopustimo djetetu da pokuša samostalno riješiti neki zadatak, ono istražuje kako funkcionira svijet oko njega. Time mu dajemo priliku da uči. Promatra, isprobava, zaključuje. Međutim, trebamo biti blizu ako zapne. Dijete želi biti samostalno, ali u toploj blizini svoje sigurne luke.

 5. Dajmo si vremena i budimo strpljivi 

Zamišljamo kako će sve biti savršeno. A na kraju uopće nije. Nimalo. Slika o idealnom djetetu brzo se raspline prvim teškoćama i neprospavanim noćima. Naše maleno odbija suradnju, a mi se toliko trudimo. Pa sve smo mu omogućili!

Obratimo pažnju na djetetov temperament i njegove potrebe. Umjesto da ga treniramo da se uklopi u sliku onoga što mi očekujete. Situacija je možda trenutno teška, ali će proći. Osjećati neugodne emocije nije zabranjeno, to je ljudski i normalno. Ono što nije poželjno je djelovanje prema frustraciji. Vrijeme jako brzo prolazi, stoga trebamo upijati svaki trenutakDok trepnemo, počet će nam nedostajati maženja. Mirisanje kosice i period kad su bili mali. Jer će kraj nas stajati isto to dijete koje je skakalo u razvoju. I govoriti nam dok mu dajemo pusu “daaj mamaaa fuj, ne pred frendovima”.

Skokovi u razvoju izazovno su razdoblje. Za nas i za djecu. Ali baš kao svaki izazov, daje nam priliku za učenje. Dijete uči nove vještine i načine na koji funkcionira svijet. A mi učimo kako biti bolji i uspješnije odgovoriti na djetetove potrebe.

Tražite program za Vaše dijete koji će izgrađivati djetetov karakter i pri tome Vam pomoći u prevladavanju svih odgojnih izazova? Prijavite se na Sports&Virtues Uskršnji kamp i izgradite vrline svog djeteta.

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.