odgojne knjige

odgojne knjige


Izvor: zocalopublicsquare.org

Djeca ne trebaju savršene roditelje, već roditelje koji su poput svjetionika: majke i očeve koji im pružaju orijentir i koji s poštovanjem prihvaćaju svoju odgovornost u obitelji. 

Jesper Juul

Piše: Antonia Klepić, mag. Psych.

Iako je svako doba odlična prilika za čitanje, opušteni ljetni dani ipak donose neki posebnan ugođaj kao stvoren za lagano čitanje. I dok se djeca zabavljaju na plaži, pravo je vrijeme da i mi veliki uhvatimo dobru knjigu u ruke i uronimo u more riječi.  

U nastavku smo izdvojili 4 naslova koji će obogatiti vaš pogled i pristup prema odgoju, obitelji i odnosu s djecom. 

1. Coaching za roditelje: opušteno odgajanje – Jesper Juul

“Coaching za roditelje” osnažujući je vodič za one koji žele izgraditi skladnije odnose sa svojom djecom. Oslanjajući se na svoje bogato iskustvo kao obiteljski terapeut, Jesper Juul nudi nam praktične savjete i tehnike kako biti suosjećajniji, puniji razumijevanja i učinkovitiji u svom pristupu roditeljstvu.

Knjiga naglašava važnost aktivnog slušanja, vrednovanja dječjih emocija i postavljanja jasnih granica uz poticanje međusobnog poštovanja. Pritom ističe da nije presudan skladan odnos roditelja i djece. Ključno je pronaći vremena za sebe i svojega partnera.

S prikladnim primjerima i jasnim savjetima, “Coaching za roditelje” daje nam vrijedne alate za snalaženje u uobičajenim roditeljskim izazovima i pitanjima. 

Poput:

 • Je li ravnopravnost ključ za ugodno obiteljsko ozračje?
 • Koliko je slobode i koliko vodstva djeci potrebno?
 • Kako parovi i samohrani roditelji mogu pronaći ravnotežu u životu s djecom?

Ukratko, “Coaching za roditelje” je suosjećajan i praktičan vodič koji nas osnažuje da postanemo učinkoviti treneri za svoju djecu. Izvrstan je izbor za one koji žele ojačati svoje roditeljske vještine i izgraditi dublje veze sa svojom djecom.

2. 7 navika uspješnih obitelji – Stephen R.Covey 

“7 navika uspješnih obitelji” vrijedan je izvor za sve nas koji želimo ojačati svoje obiteljske odnose i zajednički prevladati izazove. Coveyjeva bezvremenska mudrost i djelotvorne strategije pružaju temelj za izgradnju trajnih veza i njegovanje našeg osjećaja svrhe unutar obitelji.

Prema Coveyu postoji 7 navika koje čine uspješnog pojedinca, a one su primjenjive i na kontekst obiteljskog života:

 1. Budite proaktivni – Treba preuzeti odgovornost i inicijativu te se usredotočiti na ono na što možemo utjecati u životu.
 2. Počnite imajući na umu kraj – Potrebno je imati na umu odredište na koje želimo stići kao obitelj.
 3. Stavite najvažnije na prvo mjesto – Sve poslovne i ostale uloge će proći, jedino uloga u obitelji nikad ne završava.
 4. Držite se pristupa pobjednik/pobjednik – Nije bitno da ja budem u pravu ili da je moje rješenje najbolje. Važno je raditi ono što je dobro za obitelj u cjelini.
 5. Nastojte prvo shvatiti, a onda biti shvaćeni – Ako želimo uspjeh u obitelji, nastojanje da shvatimo druge članove je temeljni ulog kojeg moramo napraviti.
 6. Udružite snage – Sinergija u obitelji je najviši od svih plodova, a rezultat je međusobnog poštovanja i razumijevanja.
 7. Brusite alat – Male pobjede vode većima. Bitno je ne odustajati od procesa i jedni od drugih.

Kroz anegdote i praktične vježbe, Covey potiče obitelji da usvoje proaktivan pristup rješavanju problema, uče djecu odgovornosti i daju prioritet kvalitetnom zajedničkom vremenu. Ujedno, ističe važnost balansiranja individualnih i obiteljskih ciljeva, poticanja emocionalne inteligencije i njegovanja okruženja punog ljubavi i podrške.

Izvor: gettyimages.com

3. Pet jezika ljubavi djece – Gary Chapman i Ross Campbell

“Pet jezika ljubavi djece” Garyja Chapmana i Rossa Campbella poučan je vodič koji baca svjetlo na jedinstvene načine na koje djeca shvaćaju, izražavaju i primaju ljubav. 

U knjizi, Chapman i Campell objašnjavaju da postoji pet jezika ljubavi djece: 

 1. Tjelesni dodir
 2. Riječi potvrde
 3. Kvalitetno vrijeme
 4. Primanje darova 
 5. Iskazi uslužnosti

Svih je pet jednako važno. No kod djece, jedan jezik uvijek prevladava.

Kroz životne primjere i praktične savjete, autori nam pomažu otkriti glavni jezik ljubavi svog djeteta. Također nam pomažu bolje razumjeti dječju potrebu za različitim vrstama ljubavi. 

Knjiga je vrijedan izvor za roditelje, učitelje i sve koji su uključeni u živote djece. Oprema ih alatima za izgradnju snažnih odnosa punih ljubavi s djecom o kojima skrbe, potičući osjećaj sigurnosti, vlastite vrijednosti i emocionalnog blagostanja.

Ova suosjećajna i pronicljiva knjiga osnažiti će nas da tečno govorimo jezikom ljubavi svog djeteta, što dovodi do sretnije, ispunjenije i emocionalno otpornije djece.

4. Vaše kompetentno dijete – Jesper Juul

“Vaše kompetentno dijete” knjiga je prvijenac danskog autora Jespera Juula koja je preokrenula svjetski pogled na odgoj i roditeljstvo. U njoj autor kroz svoje bogato iskustvo rada s obiteljima dovodi u pitanje konvencionalne pristupe roditeljstvu i okreće se novom smjeru.   

Potiče nas da na svoju djecu gledamo kao na kompetentne osobe sposobne donositi odluke i pridonositi obiteljskoj dinamici. Pritom stavlja fokus na poticanje odnosa poštovanja i suradnje s djecom. 

Knjiga naglašava važnost otvorene komunikacije, empatije i postavljanja jasnih granica. Kroz konkretne situacije pokazuje nam kako jasno uspostaviti emotivno ravnopravan odnos s djecom i odgovoriti na izazove roditeljstva bez pribjegavanja tradicionalnim metodama disipline putem kazne. 

Juulovi praktični savjeti i primjeri iz stvarnog života čine ovu knjigu vrijednim izvorom za sve nas koji tražimo skladniji i emocionalno povezaniji stil roditeljstva. 

 

Za koju god se knjigu odlučili, vjerujemo kako će njihov kvalitetan sadržaj i praktični savjeti zasigurno produbiti vaš pogled na dječji odgoj i pristup roditeljstvu.  

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.