Darovitost kod djece

Darovitost kod djece


Izvor: news.vanderbilt.edu 

Piše: mag.psych. Antonia Klepić

Genijalac ili čudo od djeteta, samo su neki od naziva koji nam padnu na pamet kada pomislimo na darovitost kod djece. Posljednjih godina darovitost kod djece privlači sve više pažnje stručnjaka i roditelja koji shvaćaju važnost ranog prepoznavanja i podrške darovitoj djeci.

U nastavku teksta saznajte što je to darovitost i kako prepoznati darovitost kod djece.

Što je darovitost kod djece?

U znanstvenom svijetu postoji more definicija i pristupa kojima se pokušalo objasniti pojam darovitosti kod djece.  

Prva istraživanja darovitost su vezala isključivo uz visok kvocijent inteligencije (IQ) dobiven na testovima inteligencije. No, danas se bježi od ovakvog ograničenog pogleda.   

Glavni razlog tome je što djeca često znaju biti iznimno darovita u jednom području (npr. u likovnom izražavanju), ali istovremeno ne pokazivati darovitost u drugom (npr.verbalnom ili matematičkom).

Zato se danas darovitom djecom smatraju ona koja prema procjenama stručnjaka postižu izrazito iznadprosječni uradak za svoju dob u jednom ili više sljedećih područjima:

  • opće intelektualne sposobnosti
  • sposobnosti za pojedina nastavna i znanstvena područja
  • kreativne (stvaralačke) sposobnosti
  • sposobnosti vođenja i rukovođenja
  • umjetničke sposobnosti
  • psihomotorne sposobnosti

Potencijal za darovitost kod djece je urođen. Ali hoće li se taj potencijal razviti i ostvariti kasnije ovisi o njegovom ranom prepoznavanju i poticanju okoline. 

Izvor: classful.com

Kako prepoznati darovitost kod djece?

Prvi korak u razumijevanju i podršci darovite djece je prepoznavanje znakova njihove darovitosti. 

Poput ostale djece i darovita djeca se međusobno razlikuju i posebna su svaka na svoj način. Međutim, istraživanja pokazuju kako darovita djeca u većoj ili manjoj mjeri dijele neke zajedničke osobine.  

Osobine koji mogu ukazati na darovitost kod djece su sljedeće:

1. Postavljaju bezbroj pitanja 

Izrazito su znatiželja o svijetu oko sebe i često postavljaju pitanja bez kraja. Na svako naše “zato” u glavicama spremaju novo podpitanje “a zašto…?”. 

Mogu skakati s teme na temu poput skakavca. Ili pak provesti sate i sate proučavajući neki sadržaj koji ih zanima i brzo postati pravi mali eksperti. 

Iako njihova znatiželja zna biti izvor frustracije roditeljima i učiteljima, potrebno ju je poticati. Sputavanjem radoznalosti njihova motivacija pada, a sve im više raste osjećaj da ih nitko ne razumije.  

2. Kognitivno su napredni

Neuroznanstevna istraživanja pokazuju pojačanju aktivnost mozga kod darovite djece. Njihov mozak neprestano radi i poput male mašine brzo obrađuje i sprema podatke. 

U područjima svoje darovitosti uče brzo i s lakoćom. Visoko su motivirani oko zadataka koji ih interesiraju, a na prepreke gledaju kao izazove koje žele savladati. 

Zbog brzog savladavanje gradiva u školi im često bude dosadno jer im mozak nije dovoljno animiran. 

3. Sami su svoji majstori

Jasno i glasno izražavaju svoje mišljenje i imaju vlasitit pristup zadacima ili problemima. 

Zbog toga čega često odbijaju pomoć roditelja i prijatelja te vole samostalan rad. A kada rade u grupama postaju mali šefovi koji organiziraju tko, što i kako će se raditi. Vršnjacima ovo ponašanje ponekad smeta zbog čega darovita djeca mogu imati probleme u socijalnim odnosima. 

4. Imaju napredan jezični razvoj

Lako usvajaju nove riječ i imaju bogati vokabular. Spontano i bez naše pomoći nauče čitati i pisati prije svojih vršnjaka. Ranije se počnu izražavati u složenim i gramatički ispravnim rečenicama.

Razumiju dvoznačnosti i ironiju odraslih te i sami imaju razvijen smisao za humor.  

5. Iznose originalne i kreativne ideje 

Kreativnost kao važnu osobinu darovite djece možemo prepoznati u originalnim i neobičnim pričama, mudrim izjavama i njihovom neiscrpnom svijetu mašte. 

U novim situacijama lako improviziraju, a kada naiđu na problem, rješavaju ga na originalne načine koji nas začude i zadive u isto vrijeme. 

6. Imaju izraženu osjetljivost i empatiju 

Od rane dobi imaju veliku moć opažanja svijeta oko sebe i izraženu empatiju.  Njihove napredne kognitivne sposobnosti omogućavaju da lakše uočavaju nelogičnosti i nepravde u svijetu. 

Oni postaju pravi borci za pravdu, no često osjećaju frustraciju i ljutnju jer su svjesni postojanja nedaća poput rata, gladi, siromaštva. 

Upravo zbog toga ponekad djeluju preozbiljno i emocionalno su osjetljiviji od druge djece.

Zaključno

Darovita djeca zbog svojih specifičnih osobina i potreba zahtijevaju drugačiji pristup i poticaj od roditelja i njihove okoline. Iako nam se ponekad doima kako mogu sve sami zapravo im je potrebno dosta naše pažnje i usmjeravanja.

Ako prepoznamo potencijalnu darovitost kod djeteta važno je obratiti se psihologu stručnjaku u području darovitosti. Oni će nam pomoći utvrditi postojanje darovitosti te pružiti podršku i savjete za najbolji pristup u poticanju djetetovog cjelokupnog razvoja.

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.