izvor: unsplash.com

Teorija Z nepoznata je teorija, no jedna od onih koje mijenjaju živote. Kako to da neki roditelji imaju predivan odnos pun razumijevanja s djecom, a nama se čini da se sve svodi na svađe i lupanje vratima? Kako neke obitelji jednostavno imaju recept za sreću i zadovoljstvo? Odgovor saznajte u nastavku.

Kako Teorija Z utječe na djecu?

Teorija Z nov je koncept koji predstavlja veliki predmet interesa u svijetu obitelji i roditeljstva. Sveučilište Sakarya u Turskoj provelo je najveće europsko istraživanje o utjecaju metoda odgoja na djecu. Dokazali su da djeca koja su odgajana s prema načelima Teorije Z postala vrlo uspješne, zdrave odrasle osobe

Njihova obilježja kao odraslih su:

 • samostalnost
 • neovisno donošenje odluka
 • kritičko razmišljanje
 • unutarnja motivacija za učenje
 • akademska uspješnost
 • visoka empatija
 • dobre socijalne vještine
 • snažna povezanost s roditeljima
 • dobro mentalno zdravlje

Što je Teorija Z?

Iako je nastala za primjenu u marketingu, teorija Z uzela je svoj zamah i u psihologiji. Douglas McGregor, američki psiholog, predstavio ju je 50-ih godina prošlog stoljeća. Danas je psiholozi opisuju kao sinonim motiviranog i demokratskog roditeljstva

Temelji teorije Z su:

 • uzajamno povjerenje
 • snažna povezanost između članova
 • demokratsko donošenje odluka
 • individualna odgovornost svakog člana

Sve su značajke jednako važne, no velik se naglasak stavlja na međusobnu povezanost i zajedničko donošenje odluka. Prema McGregoru, u donošenju odluke jednako trebaju sudjelovati svi koje se ta odluka tiče. Treba postojati demokracija. Za nas kao roditelje to znači da u odlukama koje se tiču djece, oni imaju jednako pravo glasa kao i mi. Znamo, zvuči kao recept za katastrofu. No ne mora nužno biti tako.

 

Demokracija u obitelji

Zamislimo na trenutak da smo u koži djeteta. Govori nam se što da radimo. Moramo slušati upute, inače ćemo biti kažnjeni. Nitko nas ne pita za mišljenje, niti je ikoga briga. Nismo sretni. Jer život u kojem nas se ne čuje i ne uvažava, nije sretan život. 

Uzmimo za primjer da odlučujemo gdje ići za godišnji odmor. U prvoj situaciji odlučimo se za seoski turizam u Baranji. Tjedan dana u kolibi s vrtom. Djeca su nezadovoljna izborom. Željeli su more, sunce i skakanje s mola. Mi smo živčani jer su djeca nezahvalna. I godišnji više nije niti odmor, niti uživanje.

U drugoj situaciji, sa suprugom odaberemo dvije opcije koje su nam jednako prihvatljive. Jednu seosku, jednu morsku. Zatim obje ideje predstavimo djeci. I pustimo ih da iznesu svoje argumente i dogovore se. Možemo čak imati i anonimno glasanje papirićima. Pobjeđuje opcija koju većina želi. Pa onda čak i ako je netko od djece nezadovoljan, barem znamo da je većina ipak zadovoljna.

Kada primjenjujemo načela demokracije u odgoju, poštujemo djecu. Dajemo im slobodu i odgovornost. Svi članovi sudjeluju u donošenju odluka i svačiji se glas čuje. Dakako, roditelji na kraju procjene je li odluka dobra i sigurna za sve. Naša je uvijek zadnja. Ali uvijek se čuje mišljenje djece.

 

Obiteljske rutine

Druga najvažnija stvar je povezanost članova obitelji. Način za jačanje povezanosti su obiteljske rutine. Kao obitelj trebamo imati aktivnost koju radimo sami, nešto što je samo naše. Idealno, trebamo ju ponavljati svaki tjedan. 

U svijetu 60-satnog tjednog radnog vremena i djece s 5 izvanškolskih aktivnosti, izgubimo se mi. Mi. Mama, tata i djeca. Naša obitelj. Dok trepnemo, s ponedjeljka smo preskočili na petak, a da nismo s djecom pola sata razgovarali. O nečemu što nije škola i zadaća, da se razumijemo. Da nismo sjeli s mužem nasamo i pitali ga kako je.

Obiteljske rutine daju nam bijeg od toga. Prozorčić vremena u tjednu koji je samo naš. To može biti šetnja, obični nedjeljni ručak ili gledanje filma uz kokice subotom navečer. Najvažnije je da se dogodi. Prakticirati rutinu svaki tjedan. Inzistirati da svi članovi sudjeluju, koliko god bi tinejdžer radije bio sam u sobi. I tretirati to kao prioritet. Jer što u životu može biti važnije od vremena s obitelji?

 

Tajna sretnih obiteljiizvor: unsplash.com

Neke od aktivnosti koje možemo raditi su:

 • Planinarenje
 • Zajedničko pravljenje ručka
 • Odlazak u kino ili na predstavu
 • Tjedna nabavka i odlazak na tržnicu
 • Manikure s kćerima
 • Gledanje utakmica sa sinovima
 • Igranje društvenih igara
 • Zalijevanje vrta i održavanje biljaka

Ljepota vremena je što ga možemo provesti na nama najbolji način. Budimo kreativni. Možemo se podijeliti i imati odvojene “dejtove” samo cure i samo dečki. Ili suprotno. Tate mogu imati spa dan s curicama i nalakirati im nokte, a mame se mogu otići glupirati na igralište i igrati nogomet sa sinovima. Opcije su beskonačne.

 

Djeca odgajana po načelima teorije Z postali su cjelovite, sretne odrasle osobe. Sve to mogu postati i naša djeca. Na nama je da im osiguramo uvjete za potpuno ostvarenje potencijala.

Tražite edukacijski program za Vaše dijete koji Vam može pomoći izgraditi djetetove kvalitete, a time imati sretnije dijete i sretniju obitelj? Prijavite se na Virtuoz program i izgradite vrline svog djeteta.

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.