udaranjedjece

udaranjedjece


Izvor: Getty images

 

„Djetetu je vaša ljubav najpotrebnija upravo onda kada je najmanje zaslužuje.“
Erma Bombek

 

Udaranje djece nekoć je bila jedna od glavnih  odgojnih metoda. Smatralo se i često govorilo da je batina izašla iz raja. No, je li to zaista tako?

Koje posljedice udaranje djece ima na njihov razvoj? Utječe li ono na naš odnos s djetetom? Zašto uopće udaramo djecu i kako to možemo izbjeći?

Odgovore donosimo u nastavku.

Zašto udaramo djecu?

Djeca od rođenja usvajaju znanja i vještine potrebne za snalaženje u svijetu. Mi odrasli smo tu da ih navigiramo kroz ovu plovidbu zvanu djetinjstvo. No, ona ne teče uvijek baš tako glatko.  

Djeca od malih nogu imaju jaku potrebu za neovisnošću i zadovoljavanjem vlastitih želja. Mi tim potrebama ne možemo uvijek udovoljiti. Ne u mjeri kojoj bi djeca to htjela. 

I tu nastaje problem. Javlja se plač, vrištanje, lupanje i ispadi. Pokušavamo umiriti situaciju riječima, ali bezuspješno. Naše strpljenje se polako gubi.  Frustracija kreće rasti. I mi i dijete postajemo sve više i više nervozniji.  

Na koncu, u želji da se situacija i loše ponašanje što prije umire,  udarimo dijete „po guzi“Upravo taj osjećaji roditeljske frustracije i bespomoćnosti su glavni razlog zašto se većina nas odluči na udaranje djece. 

Drugi česti razlog za udaranje djece je taj što je dio nas bio tako odgajan.  Smatramo za sebe da smo dobro ispali i samim time zaključujemo da je to vrlo učinkovit način učenja i discipliniranja.

Zanimljivo je znati da istraživanja pokazuju upravo suprotno. Prema njima, najveću učinkovitost nije imalo niti udaranje niti vikanje. Najboljim se pokazala kombinacija razgovora i objašnjavanja pravila i njihove svrhe.

Udaranje djece ne sprječava niti umanjuje nepoželjna ponašanja. Baš suprotno, povećava ih. Uči dijete da je udaranje ono što trebamo raditi kada smo ljuti.  A da ne govorimo da ostavlja negativne posljedice na cjelokupni djetetov razvoj.

Koje posljedice ima udaranje djece?

Stručnjaci s Harvarda dokazali su kako udaranje djece ostavlja brojne negativne posljedice, čak i na samu fiziologiju dječjeg mozga.  Druga istraživanja također to potvrđuju. Recimo, jedno od najvećih istraživanja na temu udaranja povezalo je udaranje djece s preko deset neželjenih posljedica na dječji razvoj.

Ovo su samo neke od negativnih posljedica koje uzrokuje udaranje djece: 

 • narušen odnos s roditeljima
 • pojava depresije i anksioznosti
 • češće agresivno ponašanje
 • nisko samopoštovanja
 • narušeni odnosi s vršnjacima
 • snižen školski uspjeh
 • snižena pažnja i koncentracija

Ove posljedice se mogu zadržati i godinama kasnije.  Kada djeca više nisu mala, već kada su odrasli i zreli ljudi.Vrlo je bitno da znamo kako niti jedno istraživanje ne dokazuje pozitivne učinke udaranja djece, samo pojavu negativnih.

posljediceudaranja

izvor:istockphoto.com

Kako izbjeći udaranje djece u trenucima stresa?

U trenucima stresa i frustracije, nužno nam je znati sljedeće. Ispadi i testiranja granica kod djece razvojno su očekivani. Osobito u najranijoj dobi.  Zašto? Djeca tada još ne znaju imenovati svoje osjećaje i potrebe, a kamoli u potpunosti razumjeti tuđe.

Mi odrasli imamo razvijenu samokontrolu. Mi smo ti koji trebamo kontrolirati osjećaje u neugodnim situacijama, a ne djeca. Iskazivanje strpljenja, praćenje uputa i samokontrola su vještine koje djeca tek polako uče razvijati.

Zato je za nas kao roditelje veoma bitno znati sljedeće:

1. Prilagoditi očekivanja djetetovoj dobi 

 • Npr. ako očekujemo od trogodišnjaka da mirno sjedi tokom cijelog ručka, samo ćemo kod sebe izazvati frustraciju. Ne zato što naše dijete ne radi ono što „bi trebalo“, nego zato što naša očekivanja nisu prilagođena uzrastu djeteta.

2. Sebi dopustiti „time- out

 • U situacijama kada se osjećamo nestabilno i kao da gubimo kontrolu možemo zamoliti partnera da preuzme situaciju ili odvojiti se nasamo na 5 minuta.  Nekad je čak i par dubokih udaha sasvim dovoljna mjera da povratimo osjećaj ravnoteže i mira. 

3. Balansirati disciplinu s dosta pažnje

 • Pažnja i kvalitetno provedeno vrijeme djeci su neprocjenjivi. Naša igra s njima.  Zajedničko čitanje naglas. Traženje njihovog mišljenje, bez obzira što imaju 2 ili 3 godine. Sve su to alati koji grade most povjerenja između nas i djeteta.  A što nam djeca više vjeruju, više će nas slušati i slijediti

4. Nagraditi dobro ponašanje djeteta

 • Ne smijemo podcijeniti pozitivan učinak pohvale na djecu. Npr. reći djetetu „Ponosna sam na tebe što dijeliš svoje igračke na igralištu“ će biti puno učinkovitije nego kazniti dijete koje to ne čini. 

5. Upoznati ih sa prirodnim posljedicama njihovog ponašanja.

Npr.  ako vaš malac usprkos upozorenju zaboravi igračku vani, a preko noći padne kiša, ukažite mu da je njegova zaboravljivost razlog zašto mu novi autić više ne radi.

izvor: istockphoto.com

Udaranje djece nije samo neučinkovit način odgoja djece. Dovodi do ozbiljnih posljedica po djetetov razvoj i mentalno zdravlje. Bitno je da smo kao roditelji uvijek svjesni da imamo učinkovitije alate za odgoj naših malenih

I zapamtimo – koliko god je bitno da djeci pružimo disciplinu, još je važnije da im pružamo bezuvjetnu  ljubav i maksimalnu posvećenost.

Tražite program za Vaše dijete koji će Vam pomoći u odgoju i poboljšati Vaš odnos s djetetom? Prijavite se na Virtuoz program i izgradite vrline svog djeteta.

 

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.