zabavne igre preko praznika

zabavne igre preko praznika


Izvor: gettyimages.com

Piše: Tina Primorac, trenerica komunikacije

Svi mi želimo provoditi lijepo i kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. Ponekad smo kreativni, a ponekad nam ponestane dobrih ideja. Djeca nam to neće zamjeriti. Njima je najvažnije da smo prisutni i da se volimo. Zato ću predstaviti zabavne igre za djecu koje potiču upravo to – našu prisutnost i jačanje veze s djetetom.

Zabavne igre za djecu– Druženje, druženje za jačanje veze između djeteta i roditelja

Prije nekoliko godina u ruke sam uzela svjetski bestseler 7 navika uspješnih ljudi ne znajući da ću unutra naći genijalnu ideju za svoj obiteljski život. Autor je otac, ako se ne varam, čak devetero djece. Budući da u dinamičnom obiteljskom okruženju ne može posvetiti dovoljno pažnje svakom djetetu, odlučio je imati posebne sastanke sa svakim od njih. Vrlo jednostavno i ne može bolje.

Njegova je ideja postala tradicija u mojoj obitelji. A ideju možete realizirati na mnogo načina.

 • Na papiriće napišite sve obiteljske kombinacije (ime svakog djeteta uz tatino ime i ime svakog djeteta uz mamino ime). Sve stavite u posudicu i izvlačite parove. Izvučeni par planira svoj posebni sastanak – odlazak u kino, večera, vruća čokolada, lunapark. U zimskom periodu imate mogućnost odlaska na klizanje, šetnje čarobno ukrašenim gradovima i neizostavne fritule.
 • Budući da se prva verzija igre ponekad zakomplicira u velikim planovima i željama, možete pribjeći i jednostavnijoj varijanti. Čim se ukaže vrijeme, bez najave, iznenadite po jedno dijete i odvedite ga na kolač, pizzu ili u šetnju.

Poanta ove zabavne igre je da budemo potpuno prisutni i posvećeni jednom djetetu. Zato je dobro da u tom periodu od sebe maknemo sve što nam odvlači pažnju. Da budemo tu, ovdje i sada sa svojim djetetom.

Ova igra jača veze između nas i svakog djeteta, a ujedno stvaramo prekrasne uspomene. Kao majci petero djece, ova mi igra puno znači jer mi dopušta prostor mira u kojem uistinu mogu čuti i vidjeti svako dijete pojedinačno.

Zabavne igre za djecu – Kutija iznenađenja kao nova obiteljska pustolovina

Potrebna nam je kutija koju ćemo ukrasiti. U nju ubacujemo sve ideje i želje članova obitelji. Jedni će ubaciti odlazak na bazen, jedni planinarenje, jedni filmsku večer, jedni kampiranje u dnevnom boravku, izlet…

Dopustite zanimljive ideje, ali recite unaprijed ako su neke želje nemoguće za realizaciju kako djeca ne bi bila razočarana. Puno je ideja koje su divne i besplatne, a povezat će nas kao obitelj.

Kad su svi iscrpili svoje ideje, okupite se oko kutije i izvucite jedan papirić. Ono što se izvuče vaša je iduća obiteljska pustolovina.

Zabavne igre za djecu – Dnevna doza smijeha za dobro raspoloženje svih ukućana

Uzmemo dvije velike vreće i napunimo ih stvarima. Već samo punjenje može biti igra za sebe jer se u vreće može staviti smrdljiva čarapa koju je netko ostavio na podu, žlica, plišani slonić, ormar od  barbika, olovka… što god poželite.

Kad su vreće napunjene odredimo koja vreća je problem, a koja vreća je rješenje. Odredimo tko je prvi i osmišljavamo priču. Npr. netko iz vreće koja predstavlja problem izvuče plišanu žirafu, a iz vreće koja je rješenje izvuče smrdljivu čarapu. Priča može ići ovako:

 • Žirafa je počela stvarati probleme u zoološkom vrtu.
 • Nitko nije znao što se događa, a ona nije htjela pričati.
 • Danima su je pokušavali nagovoriti da progovori, ali uzalud.
 • A onda je jedan od čuvara spazio trn u njezinoj nozi.
 • Pokušao joj je pomoći, ali žirafa je pobjegla jer ju je previše boljelo.
 • Nije znao kako da joj izvadi trn, ali se onda dosjetio da njegove noge jako smrde.
 • Skinuo je čarapu i prislonio je žirafi na nos, a ona je od smrada odmah zaspala.
 • Dok je spavala uspjeli su maknuti trn i previti njezinu ranu.
 • I tako je smrdljiva čarapa spasila žirafu.

Ova igra razvija kreativnost i naše sposobnosti rješavanja problema. A priče koje će nastati dugo će se pamtiti.

Izvor: beechacres.org

Zabavne igre za djecu – Zimske slastice za male ručice

Blagdani i zimski praznici idealno su vrijeme za izradu slastica koje ćete servirati i ponosno pokazivati na obiteljskim okupljanjima. Kuhanje je izrazito kreativno, zabavno i dovoljno zahtjevno da naši mališani napnu svoje moždane vijuge, razvijaju motoriku i vide plodove svoga rada. Njihovi tanjuri neće izgledati savršeno, ali je važno da im dopustimo da stvari odrade sami bez naših želja da sve ispadne kao s reklame.

U nastavku donosim recept za kolač koji djeca mogu raditi odmalena.

Keks torta na dječji način:

 • petit keksi
 • 500 ml vrhnja za šlag
 • 300 g čokolade za kuhanje
 • mlijeko
 • vanilin šećer 
 • šlag, dvije vrećice
 • mrvice za ukrašavanje

Ono što možemo napraviti za dijete u ovom kolaču je grijanje vrhnja ako je dijete premalo da radi oko vatre. U vrhnje stavimo vrećicu vanilin šećera. Nakon što se vrhnje zagrijalo do vrenja maknemo ga s vatre i u njega stavimo čokoladu. Miješamo dok ne dobijemo kremu.

Kad se krema ohladila i stisnula dopustimo djetetu da sve odradi samo.

 • u duboki tanjur uliti mlijeko i uzeti petit kekse
 • kekse namakati u mlijeku i slagati u posudu za kolače
 • kada je prvi red složen preko keksa nanijeti sloj čokoladne kreme
 • slagati slojeve dok se čokoladna krema ne potroši
 • umutiti šlag i staviti ga preko posljednjeg sloja čokoladne kreme
 • ukrasiti po želji i staviti u hladnjak

Ovo je jednostavan kolač iz naše obitelji, ali na internetu ćete pronaći mnoštvo recepata koji su pogodni za djecu. Važno je da naše zajedničko vrijeme bude zabavno i opuštajuće. A svi mali kuhari također će naučiti da iza sebe kuhinju trebaju ostaviti urednom. To su odlike vrhunskih kuhara.

Sve ove zabavne igre za djecu vrlo su životne i edukativne. Produbit će naše odnose i stvoriti vrijeme za zajedništvo koje nam je tako potrebno. Uživajte u zimskim praznicima i čaroliji blagdana.

Ako želite nakon praznika upisati svog školarca na zabavan i edukativan program u kojem će izgrađivati vrline poput kritičkog mišljenja, suradnje i timskog rada – imate sreće! Ostalo je još par slobodnih mjesta u Virtuoz akademiji za školski uzrast, stoga požurite i prijavite se!

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.