izvor: activeforlife.com

Finski odgoj djece pojavio se nekoliko godina nakon što su tajne odgoja ponudili njihovi susjedi, Danci. Po čemu je finski odgoj djece poseban? I kako Fincima uspijeva imati neke od najboljih učenika u Europi?

Zemlja gdje se rađaju najuspješniji učenici

Finski odgoj djece, njihov način poučavanja i pristupa školovanju zadnjih godina dobiva puno pažnje. Prema podacima ankete provedene na 15-godišnjacima diljem svijeta, finski učenici su po rezultatima među najboljima u svijetu. U čitanju, matematici i znanstvenim predmetima, Finska je među top tri zemlje svijeta. Rame uz rame Južnoj Koreji i Singapuru.

Koja je njihova tajna? Odgovori na to pitanje kose se sa svime što do sada znamo o školama. I svime što naše školske reforme nude. 

Za početak, nemaju standardizirane testove. Jedina je iznimka nacionalni test na kraju školske godine, u srednjoj školi. Umjesto klasičnih testova, učitelji su educirani da procjenjuju dijete tijekom cijele školske godine. Testovima koje kreiraju sami. Sva djeca dobiju svjedodžbu na kraju godine. Međutim, svako izvješće je prilagođeno djetetu. Potpuno individualizirano prema djetetovim sposobnostima, talentima i interesima.

U Finskoj nastava počinje kasnije nego kod nas. Između 9 i 9:45h. Dokazano je da kasniji početak nastave pozitivno utječe na zdravlje i općenitu dobrobit djece. Iako počinje kasnije, nastava im završava ranije. Već oko 14h. Imaju i puno duže odmore nego naši učenici. Nije loše – kasnije počnu, ranije završe i još uz to imaju duže pauze. Pa kad uopće stignu učiti?

Finski odgoj djece i obrazovanje potpuno je drugačije od svega što mi znamo i živimo. Njihovo je obrazovanje holističko. To znači da nemaju strogu podjelu po predmetima. Već sve predmete nastoje uklopiti u svaki predmet. 

Potiču učenike na samostalne projekte, u kojima moraju iskoristiti sva znanja koja do sada imaju. Iz svih područja. Njihovo školstvo ne želi “ugurati” što više informacija u glave djece. I onda ih poslati dalje. Već u njima razvijati vrline kritičkog razmišljanja, samostalnosti i upornosti. Koje ostaju s njima cijeloga života.

Kako je finski odgoj djece drugačiji od našeg?

Helikopter roditeljstvo njima je nepoznat pojam. Umjesto njega, Finci primjenjuju tzv. prirodno roditeljstvo. Nije to neka znanost. Davanje djetetu puno slobode, autonomije i puštanje da čini ono što mu je prirodno. 

Gotovo sva finska djeca sama hodaju do škole. Neki čak od prvog razreda. Roditelji se ne postavljaju na trepavice kako bi uskladili svoju smjenu na poslu, s djetetovom smjenom u školi. Umjesto toga, od malih nogu njeguju vrlinu samostalnosti

To “anti-helikopteriranje” kreće odmah, još dok su djeca bebe. U Finskoj čest je prizor beba kako spavaju u kolicima. No ta kolica nisu odmah uz roditelje. Već negdje na stazi ili travi, u vidokrugu majki koje sjede u obližnjem restoranu. Nama je to nepojmljivo, no Finci bi samo odmahnuli rukom. Kao da bebi smeta gdje je, ionako spava!

izvor: ellaswool.com

Što nas finski odgoj djece može naučiti?

Premda su im neke metode nekonvencionalne, možemo puno naučiti od Finaca. Naravno, Hrvatska nije Finska. Na reformu školstva nalik njihovoj još uvijek čekamo. No ove dvije tehnike možemo primijeniti jako lako, u vlastitom domu:

1. Šetnja koju vodi dijete

U ovom slučaju, naziv stvarno sve otkriva. Krenemo u šetnju. I pustimo da dijete vodi. To je to. Djeca svakog dana slušaju upute kako trebaju hodati i gdje moraju ići. Tu idi. Ne tu, tamo. Sporije. Daj malo brže. Lijevo, desno, gore, dolje.

Svi trebamo pauzu od toga. Nađimo pola sata u tjednu gdje nigdje ne moramo stići. Jednostavno izađimo van s djetetom i pustimo ga neka vodi, a mi hodajmo za njim. Osim što je opuštajuće za sve, ima odlične učinke na djetetovo samopouzdanje. Kada vide da roditelj hoda za njim i sluša njegove upute, osjeća se najvećim na svijetu.

P.S. Budimo spremni da velik dio te “šetnje” može uključivati nepomično stajanje na mjestu. I zurenje u oblake ili travu.

2. Odluka o kupanju

Ovo je aktivnost koju isto preporučujemo jednom tjedno. Za dobrobit svih ukućana. Izaberimo dan kada ćemo djetetu prepustiti odluku treba li se okupati. Pitamo ga je li prljavo, kako se osjeća. I kažemo mu da samo procjeni treba li se večeras okupati prije spavanja ili ne.

Osim, ponovno, jako pozitivnih utjecaja na samopouzdanje – jer mu vjerujemo s tako velikom i važnom odlukom – ova aktivnost odlična je i za djetetovu svijest o sebi. Uči prepoznavati znakove, osluškivati svoje tijelo. Ovo je korisno i za zdrave navike kod jedenja, a dugoročno je temelj za vrlinu samokontrole i umjerenosti.

P.S. Budimo spremni da će u 95% slučajeva dijete izabrati da se ne okupa, iako je prljavo kao dimnjačar. U ostalih 5% vjerojatno će izabrati da se okupa, premda cijeli dan nije izašlo iz stana, samo da može pola sata prskati u kadi i odgađati spavanje. 

 

Finski odgoj djece kreira neke od najboljih učenika svijeta. A to čini tako da obrazovanje i rezultati nisu u fokusu. U fokusu je dijete, igra i djetetova sloboda. A neke od tih strategija i mi sami možemo početi primjenjivati vrlo lako. Bez da se preselimo u Finsku i upišemo dijete u fancy školu.

Tražite program za Vaše dijete koji će izgrađivati djetetov karakter, a samim time znatno povećati njegove šanse za uspjeh u školi? Prijavite se na Sports&Virtues Uskršnji kamp i izgradite vrline svog djeteta.

 

Za sva pitanja javite nam se na kontakt. Za više odgojnih savjeta i informacija o programu, pratite nas na webu i društvenim mrežama.

Comments are disabled.